Een beter milieu begint... op school

Fotograaf: Christian Keijsers
Energiek Moerdijk vindt het belangrijk om jongeren te betrekken bij de energietransitie. Daarom zijn zij al bijna acht jaar opdrachtgever voor lokale ‘technasia’ voor verschillende duurzaamheidsopdrachten. Zo ook het Markland College. In dit artikel de visie van de 15-jarige scholier Wouter Smulders.
“Heel veel mensen denken dat je in je eentje geen bijdrage kunt leveren aan het klimaatprobleem. Maar als we dat allemaal denken komen we er nooit!” Het zijn wijze woorden van middelbare scholier Wouter Smulders.
Hij is 15 jaar en zit in 3atheneum op het Markland College in Zevenbergen. Bij zijn medescholieren bespeurt hij weinig enthousiasme als het over dit onderwerp gaat: “Ze zijn er wel mee bezig en beseffen wel dat het een keer opgelost moet worden, maar ze zeggen vooral: ‘niet mijn probleem, dan leef ik toch niet meer!’ Ik ben er zelf wel veel mee bezig en ik wil graag bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Want ik hoor het vaak genoeg op het nieuws of op school: als we nu niet ons best doen om met elkaar dit probleem op te lossen kunnen mijn kinderen misschien niet meer op een normale manier op deze planeet leven. We hebben het er thuis ook vaak over en doen ons best ‘groen’ te leven. Door het scheiden van afval, zonnepanelen, elektrisch rijden en over het algemeen vegetarisch eten. Op school is duurzaamheid een terugkerend onderwerp tijdens Onderzoeken en Ontwerpen. Voor dit vak moeten we voor verschillende opdrachtgevers aan de slag. Vrijwel iedere opdracht heeft te maken met toekomst en duurzaamheid. We moeten bijvoorbeeld een klaslokaal ontwerpen dat compleet zelfstandig werkt met groene energie die je zelf opwekt. De regel van het vak is dat school geen opdrachten mag geven, maar dat bedrijven ons moeten benaderen. Zo wisten Defensie en Energiek Moerdijk ons al te vinden voor een project. Dat maakt het gelijk extra leuk: je leert door de opdrachten bij deze bedrijven veel andere mensen kennen. Voor Energiek Moerdijk had mijn groepje een opdracht zo goed gemaakt dat we door hen werden uitgenodigd om eens met een aantal mensen verder te praten. Dat was echt gaaf! En ons werk was ook belangrijk, want de energiecoöperatie kon er in de praktijk echt gebruik van maken. Of ik in de toekomst iets wil in die richting? Dat weet ik nog niet. Ik moet nu eerst mijn wiskunde afmaken!”
Tekst: Pink Communicatie
Rabo & Co West Brabant Noord, editie voorjaar 2021, pagina 20