Eén congres, drie energiebronnen

Foto door Martijn Messing

Op dinsdag 13 juni 2023 waren Martijn Messing (manager programma sociale innovatie in energie) en Erik Bruggink (provincie Noord-Brabant) aanwezig op het VNG-congres in Groningen, beide Energie A16 betrokkenen van het eerste uur. Het congres stond in het teken van de energietransitie met oog op bewoners. Hoe kan de warmtetransitie eenvoudiger, duidelijker en aantrekkelijker worden voor hen?

Alle drie de energiebronnen kwamen in het programma aan bod: warmte, wind en zon. Zo vertelde wethouder Philip Broeksma van de gemeente Groningen over WarmteStad Groningen. WarmteStad is eigenaar van een zonneveld en maakt daarnaast ook gebruik van de warmte die vrijkomt uit het datacentrum Bytesnet. Martijn en Erik lieten namens de provincie Noord-Brabant het Energie A16-model zien over lokaal eigendom, waarbij 25% van het rendement van de windmolens wordt afgedragen aan een omgevingsfonds om lokaal de energietransitie aan te jagen. Coöperatie Op Roozen heeft een concept ontwikkeld waarbij de lokale bevolking in samenwerking met de gemeente eigenaar is van zonne-energie die wordt opgewekt met zonnepanelen. Ook het Warmtebedrijf Assens uit Denemarken kwam aan bod. Een coöperatief warmtebedrijf met vijf verschillende energiebronnen in eigen beheer. Hierdoor heeft het warmtebedrijf dit jaar de warmtetarieven zelfs verlaagd, terwijl die in Nederland zeer fors zijn verhoogd.

Martijn en Erik kijken terug op een mooie bijeenkomst met positieve reacties op de hefboomwerking van de windmolens langs de A16! Of ze zelf ook nog inspiratie hebben opgedaan? Jazeker! Een koppeling met warmtenetten lijkt een kansrijke methode en wordt de komende periode verder onderzocht.

Meer weten? Neem een kijkje op de website van BNG Bank.