Energie A16 voor de klas

Foto: Op bezoek bij Basisschool de Wegwijzer in ‘s-Gravenmoer

Waarom hebben we schone energie nodig? En hoe werken windmolens eigenlijk? Dat leggen we graag uit. Niet alleen aan mensen die dichtbij de windmolens wonen, maar ook aan een groep gemotiveerde basisschoolkinderen!

Op dinsdag 15 februari 2022 gaven Moniek Schoofs en Simone van Limpt namens Energie A16 twee gastlessen op basisscholen in Raamdonksveer en ’s-Gravenmoer. Oftewel: twee scholen in de buurt van de A16 waar dit jaar 28 windmolens gebouwd worden. Door middel van een interactieve les met filmpjes en quizvragen werd de kennis van de leerlingen over windmolens en schone energie bijgespijkerd. Of de kids er ook daadwerkelijk iets van opgestoken hebben? Jazeker! “Een windmolen werkt eigenlijk net zoals een dynamo op je fiets.”

Ook het onderwerp participatie kwam aan bod. Zo gaf het merendeel van de leerlingen aan in de toekomst graag te willen meedenken over de plaatsing van de windmolens en vinden zij dat de omgeving voor een stukje eigenaar moet zijn. Of ze het ook leuk vinden als windmolens in hun achtertuin geplaatst worden? Daar zijn de meningen nog over verdeeld.

De gastles werd afgesloten met de volgende stelling: “Als je later groot bent, hoe zou je dan willen dat de aarde eruitziet?”. Hierbij een greep uit de antwoorden:

  • “Ik zou willen dat mensen beter omgaan met de natuur, dat is fijn voor mensen én dieren.”
  • “De wereld zou veel mooier en schoner zijn zonder vervuiling.”
  • “Ik zou willen dat alle klimaatproblemen dan zijn opgelost.”
  • “Alles op schone energie. Ik had bedacht dat we ook energie uit vallende bladeren kunnen halen.”
  • “Ik wil graag een schoon klimaat met veel bossen. Oja, en een luxe villa.”