EVI-pilot: woningen verduurzamen van huishoudens met smalle beurs


Zorgen dat iedereen langs de A16 mee kan doen in de lokale energietransitie, dat is het ultieme doel van Energie A16. Maar, dat de energietransitie automatisch haalbaar en betaalbaar voor iedereen is, is geen gegeven. Om dat toch te bereiken, worden voor Energie A16 de komende tijd slimme nieuwe manieren van financieren en organiseren uitgewerkt. Vorig jaar is daar een Europese subsidie voor toegekend. Onlangs is de pilot ‘Energie voor Iedereen’ (EVI) afgerond die exact over dat vraagstuk ging: ‘Hoe kunnen huishoudens met een smalle beurs aan de slag met het verduurzamen van hun woning?’ De geleerde lessen zijn te vinden in het EVI-magazine en beschikbaar voor gemeenten en woningbouwcorporaties.

De EVI-pilot is gestart met de gemeenten Bernheze, Breda, Den Bosch en Tilburg om nieuwe manieren te onderzoeken voor het verduurzamen van woningen van huishoudens met een smalle beurs. In de pilot is gekeken naar wat deze huishoudens beweegt, waar mogelijkheden liggen en welke knelpunten opgelost moeten worden om hen te kunnen betrekken bij de energietransitie. Ook was het financieringsvraagstuk een belangrijke randvoorwaarde in de pilot en zijn verschillende tools ontwikkeld voor gemeenten en woningcorporaties om beter aan de sluiten op de leefwereld van deze huishoudens.

In de EVI-pilot werkten gemeenten samen aan een energietransitie waaraan iedereen mee kan doen en zijn of haar woning kan verduurzamen tot een goed geïsoleerde, gezonde en comfortabele woning. De zes belangrijkste lessen uit de pilot lees je op de website van de provincie Noord-Brabant.