Fundaties Windpark Klaverspoor: een stevige basis voor de windmolens

Foto’s: Robert Assies

Alle heipalen van Windpark Klaverspoor zitten inmiddels in de grond. Komende periode wordt er verder gewerkt aan de zes fundaties. De windmolens van het windpark zijn 210 meter hoog. Om ervoor te zorgen dat deze bouwwerken goed blijven staan, is een stevige fundatie van groot belang. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je hier.

Heien van de palen
Met een heistelling heien we buispalen van ruim 20 meter lang de grond in. Voor Windpark Klaverspoor gebruiken we in totaal 36 heipalen met een diameter van een halve meter. Wanneer de paal op de juiste diepte in de grond zit, vullen we de buispaal eerst met wapeningsijzer en dan gieten we beton in de buis, direct daarna wordt de buispaal al heiend uit de grond getrokken en blijft het gewapende beton in de grond achter.

Uitgraven en ‘knippen’ heipalen
Na enkele dagen uitharden is de paal geschikt om te belasten. We graven de bouwput uit en korten de palen tot de juiste lengte boven de grond in. Dit ‘knippen’ wordt gedaan met een hydraulische knijper – dit wordt ook wel koppensnellen genoemd. Vervolgens leggen we de mantelbuizen aan waar we later de stroom- en glasvezelkabels doorheen trekken. Daarna storten we een werkvloer van beton, zodat de wapening op een schone en vlakke ondergrond kan worden geplaatst.
Beton vlechten en storten
In het centrum van de betonnen werkvloer plaatsen we de ‘ankerkooi’; deze kooi vormt de verbinding tussen het beton, het metalen vlechtwerk (betonwapening) in de fundering én de windmolen. Die ankerkooi moet helemaal recht staan, want anders staat de windmolen straks ook scheef. Daarna worden metalen staven en staaldraad vervlochten met de heipalen en de ankerkooi. Dit vlechtwerk versterkt de fundering. Als de wapening is aangebracht wordt er een stalen bekisting omheen gezet. Tot slot storten we deze bekisting vol met beton. Na twee dagen is het beton hard genoeg om de bekisting te verwijderen.

Bedekken met grond
Het grootste deel van de fundatie, die een diameter van 22 meter heeft, ligt onder de grond. Alleen de bovenste middencirkel blijft zichtbaar. Na minstens 28 dagen uitharden van de betonnen constructie kan de de windmolen erop worden gemonteerd.

Bron: Vattenfall