Van zonnepanelen tot aardwarmte, Drimmelen is hard op weg om energieneutraal te worden

Alle dorpen energieneutraal. Inwoners van de gemeente Drimmelen maken samen plannen om dat voor elkaar te krijgen. Wat is er ruim twee jaar na de protesten tegen de zonnevelden veranderd?

Aardwarmte voor het kassengebied, zonnepanelen op boerenschuren, drijvende zonnevelden in de Biesbosch en het Traais Energie Collectief (TEC). En dat zijn lang niet alle duurzamere energie-initiatieven in de gemeente Drimmelen.

Twee jaar geleden wekten de inwoners van de ‘blauwgroene’ gemeente echter nog de indruk geen trek te hebben in de energietransitie. Gemeente en bewoners stonden toen lijnrecht tegenover elkaar. In het buitengebied van Drimmelen zouden grootschalige zonnevelden komen, maar dat zagen omwonenden niet zitten.

Overvallen door de plannen

De bewoners bleken echter niet tegen de ontwikkeling van duurzame energie in hun gemeente zijn. Wel voelden ze zich overvallen door de plannen, ervoeren ze druk van de ‘zonnecowboys’ en vreesden ze voor hun uitzicht en schade aan de natuur. Gehuld in gele hesjes lieten zij van zich horen, waarna de gemeenteraad een streep zette door vrijwel alle plannen voor zonnevelden in de Drimmelense polders.

,,We hebben het toen flink voor onze kiezen gehad”, zegt wethouder Jürgen Vissers, portefeuillehouder duurzaamheid en klimaat. ,,We hadden het anders moeten aanpakken en de inwoners meer bij de plannen moeten betrekken.”

Lees verder op BN DeStem (bron van dit artikel).