Het Brabantse dorp Terheijden maakt de aardgasvrije plannen wél waar

Waar veel plannen voor aardgasvrije wijken de afgelopen jaren amper van de grond kwamen, schakelt Terheijden vanaf komend jaar over op een nieuw warmtenet. Ook de bewoner die „niet zo bezig” is met klimaat, doet mee.

In het huis van gepensioneerd metselaar Cees Snellens (80) is veel zoals vroeger. Het Perzisch tapijt op de vloer, de donkere houten kast. De rij poppen die zijn vrouw verzamelde tijdens hun vakanties. Van het huis kent hij elke steen. Hij heeft het in de jaren tachtig zelf gebouwd, in de avonduren.

Komend jaar verandert er iets aan zijn huis aan de Thomashof in Terheijden. Snellens gaat van het aardgas af, en dat vindt hij prima. Dan komt zijn verwarming niet meer van de cv-ketel, maar koopt hij duurzame warmte bij de nieuwe, eigen energiemaatschappij van het dorp. „De meesten hier deden mee, en dat stond me toch wel aan.”

Het dorp bij Breda werkt sinds 2017 aan een plan dat in Nederland haast uniek is. Een groep bewoners, verenigd in het Traais Energie Collectief (TEC), werkt samen met de in het dorp geboren energie-ondernemer Pim de Ridder aan een collectieve groene energievoorziening voor het dorp. Met een warmtenet zonder fossiele brandstoffen, een eigen windmolen en een zonnepark.

Lees verder op NRC (bron van dit artikel).