Hoe VV Wernhout als eerste voetbalvereniging in Nederland van het gas af gaat

In gesprek met Jan Hereijgers, voorzitter van de eerste gasloze voetbalvereniging in Nederland
Toen het Zundertse bedrijf HoCoSto in 2018 één van de vijf winnaars werd van de pilot Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties (ICES), was de keuze op voetbalvereniging Wernhout snel gevallen. De dorpsvereniging met 350 leden en een wat verouderde accommodatie, was een ideale locatie om hun innovatieve concept voor energiebesparing in de praktijk te brengen. En een kostenbesparing voor de club, dat zagen ze wel zitten bij VV Wernhout. Bijna drie jaar later is het concept werkelijkheid geworden en gaat VV Wernhout deze maand als eerste voetbalvereniging in Nederland van het gas af. We vroegen voorzitter Jan Hereijgers hoe ze dat voor elkaar kregen.
De start
Jan: “Op 21 november 2018 zijn we gestart met dit project. HoCoSto had de pilot ICES gewonnen en zocht samen met de gemeente Zundert naar een accommodatie waar het eigenlijk het meeste nodig was. En dat waren wij, samen met de gymzaal naast ons. Ik heb toen gelijk gezegd dat we deze kans niet konden laten lopen. Voor mij ging het vooral om de kostenbesparing en nog niet zozeer om het milieu. Maar ik zie nu wel in dat we daarmee een hele mooie winst halen.”
Jan gaat verder: “Het geld dat HoCoSto met de pilot had gewonnen was niet genoeg om volledig van het gas af te gaan. Daarom hebben we na onze start in 2018 de subsidies SDE+, ISDE en BOSA aangevraagd. Ook moesten we een eigen som geld erbij doen, waarvoor we een lening hebben afgesloten. De gemeente Zundert en Stichting Waarborgfonds Sport staan hiervoor garant. Anders hadden we het niet kunnen doen. Deze aanvragen hebben best wat tijd gekost, want pas in het najaar van 2020 konden we definitief tekenen en van start gaan. Midden in de coronatijd dus. Hierdoor kregen we te maken met langere levertijden. Maar nu, bijna drie jaar later, is de warmtebuffer de grond in en kunnen we deze maand gasloos douchen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste moment van dit hele traject.”
Een zelfvoorzienende vereniging
We willen meer weten over de genomen duurzame maatregelen. Jan: “We hebben zonnecollectoren op het dak van de gymzaal gelegd die gekoppeld zijn aan de warmtebuffer. Dit is een soort waterbassin* onder de grond. Deze slaat voor zes maanden warmte op in water. Zo kunnen we in de wintermaanden warm douchen en de kleedkamers en kantine verwarmen. Op de ondergrondse buffer ligt een groot buizenstelsel om deze op zijn plaats te houden. Op dit buizenstelsel plaatsen we een voetbalkooi in samenwerking met de dorpsraad Wernhout. Hierdoor besparen wij kosten voor het grond werk. Aan de buffer zit een warmtepomp vast die voor de circulatie van het warme en koude water zorgt. We voorzien de warmtepomp van elektriciteit uit onze eigen zonnepanelen, die bijvoorbeeld ook het ballenhok, de kleedkamers, de kantine, veldverlichting en de beregeningsinstallatie voorzien van elektriciteit. We wekken dus alles zelf op. Onze energierekening staat nu op 0. Het was een flinke investering, maar over maximaal 15 jaar moet alles terugverdiend zijn. We hebben berekend dat we daarmee 12.000 euro aan energiekosten per jaar gaan besparen.”
Een project voor en door de vereniging
Jan vertelt ons trots over de grote inzet van leden tijdens de voorbereiding en de bouw. Jan: “We moesten flink wat ondernemen om alles voor elkaar te krijgen, en dat hebben we zoveel mogelijk samen met leden gedaan. Onze oud-voorzitter, Leo Stes, heeft een belangrijke rol gespeeld in het maken van de contracten, de overeenkomsten en de technische controle. John Huijbregts is als toezichthouder altijd aanwezig geweest wanneer dat nodig was. En met de hulp van vrijwillige leden die handig zijn, hebben we zoveel mogelijk werkzaamheden zelf verricht. Daar zijn we heel tevreden over. Het is natuurlijk een unieke prestatie die we met zijn allen hebben geleverd. Daar ben ik heel trots op.”
Toch blijft de interesse van voetbalverenigingen in de buurt nog uit. Jan: “Hoewel er toch al diverse publicaties in de media zijn verschenen, ze zijn misschien nog wat voorzichtig. Maar HoCoSto heeft nu een quickscan ontwikkeld waarmee andere sportverenigingen kunnen kijken of ze met de installatie ook energieneutraal kunnen worden. Dat zou ik iedereen aanraden!”
*Kijk voor meer informatie over het energiebesparende systeem op de website van HoCoSto.