Mastdelen Windmolen De Noord aangekomen op bouwlocatie

Beelden: Traais Energie Collectief

In het holst van de nacht zijn de mastdelen van Windmolen De Noord vervoerd naar de bouwlocatie aan de Bredeweg in Terheijden. Het transport is in de nacht, zodat de hinder voor de overige weggebruikers minimaal is. Om de bouwlocatie te kunnen bereiken is een tijdelijke afrit gemaakt op de A59. De snelweg werd even afgesloten voor verkeer en de chauffeur reed vervolgens achteruit de afrit af.

Over twee weken (midden november) worden de bladen en gondel geleverd. Dan breekt de volgende fase aan: de bouw van de molen! Als de windmolen staat duurt het enkele weken om de windmolen in bedrijf te stellen.

Eigen stroomkabel

De stroomkabel van windmolen De Noord naar de Energiebrouwerij ligt al in de grond, dus aansluiten van de windmolen kan ook gelijk gebeuren. Vanuit de Energiebrouwerij worden vervolgens Terheijdense huishoudens voorzien van groene stroom en duurzame warmte. Stroom gaat naar de Traaise huishoudens en wordt gebruikt voor het maken van warmte voor het Traais Warmtenetwerk.

Kenmerken Windmolen De Noord

Het Traais Energie Collectief heeft gekozen voor een windmolen van leverancier Nordex, type N149-5X. Deze molen heeft een ashoogte van 135 meter, een rotordiameter van 149 meter en de tiphoogte is 210 meter. De windmolen heeft een vermogen van 5,7 MW met een verwachte opwek van 15GWh per jaar.

Meer informatie over het Traais Energie Collectief.