Meedoen

Ben je benieuwd naar welke duurzame maatregelen je kunt treffen in jouw woning? Wil je op een andere manier bijdragen aan de energietransitie? Of wil je meer informatie over hoe jouw gemeente werkt aan de energietransitie?

Op de website Duurzaam Breda is veel informatie is te vinden over wat je zelf kunt doen als je energie schoon wilt opwekken of energie wilt besparen. Je kunt hier alles vinden over het verduurzamen van je woning, subsidies en financiering, maar ook lokale partijen die je hierbij kunnen helpen.

Het Klimaatfonds Breda verstrekt leningen tegen een lage rente om projecten te realiseren die bijdragen aan de klimaatdoelstelling van de stad. Hiernaast zijn er subsidies voor groene daken en (landelijk) voor energiebesparing en opwekken van duurzame energie.

Wijk- en dorpsraden

In Breda zijn vier wijk- en dorpsraden betrokken bij het verder brengen van lokale energieprojecten waarin geïnvesteerd wordt met rendement uit de windmolens. Woon je in één van de Bredase wijken of dorpen langs de A16 en heb je een goed idee om energie te besparen of duurzame energie op te wekken en je wil dit op wijk- of dorpsniveau doorpraten? Neem dan contact op met jouw wijk – of dorpsraad:

Eerste energieproject in de Haagse Beemden en Princenhage

Woon je in de Haagse Beemden of Princenhage en wil je je huis verduurzamen? Wij helpen je graag. Je krijgt van ons een uitgebreid onderzoek en advies. Meedoen is gratis en verplicht tot niets.

Wie zoeken we?

Wil je op korte termijn aan de slag met je woning? En wil je je ervaringen delen met mensen in je omgeving? Doe dan mee!

Wat bieden wij?

We onderzoeken je huis van onder tot boven. Daarbij sporen we alle kieren op met een speciale ventilator (blowerdoor). Je krijgt een overzichtelijk rapport met alle mogelijkheden. En daarna helpen we je graag verder bij het zetten van de volgende  stappen.

Meedoen is gratis en verplicht u tot niets!

Dit project is een initiatief van Energie A16 en wordt betaald vanuit een Europese subsidie (OP-Zuid) en de gemeente Breda.

Aanmelden

Meld je aan, dan bellen wij je om een afspraak te maken. Wees er snel bij, want er is plek voor twintig deelnemers.

De gemeente Drimmelen streeft ernaar dat alle energie die we in 2040 binnen de gemeente verbruiken, duurzaam en op eigen grondgebied wordt opgewekt. Door minder te verbruiken hoeven we ook minder op te wekken. Daarom is het verduurzamen van woningen en gebouwen één van de speerpunten in de energietransitie. Lees op de website van de gemeente Drimmelen uitgebreid over onze energie-ambities, schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en interessante acties.

Ga naar ons Energieloket als je met jouw woning of bedrijfspand aan de slag wilt. Je vindt hier alles over de mogelijkheden, over de kosten, besparingen, beschikbare subsidies en je kunt direct op zoek naar specialisten die je kunnen helpen bij de uitvoering.

Opgewekt Drimmelen

Woon je in Drimmelen en heb je een goed idee om energie te besparen of duurzame energie op te wekken? Of wil je meedoen aan gezamenlijke projecten? Dan kun je contact opnemen met Opgewekt Drimmelen.

Stichting Energietransitie Drimmelen (STED)

In Drimmelen is STED betrokken bij het verder brengen van lokale energieprojecten waarin geïnvesteerd wordt met rendement uit de windmolens.

Traais Energie Collectief (TEC) en de Traaise Energie Maatschappij

Met het Traais Energie Collectief bouwen inwoners van Terheijden aan een eigen, duurzame energievoorziening. Zon, wind en warmte van eigen bodem leveren genoeg energie voor ons hele dorp. De opwek, distributie en levering van warmte en stroom organiseert het Traais Energie Collectief in een eigen werkmaatschappij: de Traaise Energie Maatschappij.

Energieprojecten in Drimmelen

In Terheijden en Wagenberg in de gemeente Drimmelen kunnen bewoners zich aanmelden voor een gratis lekcheck. Met het project ‘Doe de lek check’ gaan onze daarvoor opgeleide vrijwilligers samen met jou op zoek naar alle naden en kieren in je huis. Dit doen ze met een lekcheckapparaat. Voor de andere kernen in de gemeente Drimmelen willen we hetzelfde gaan doen. We zoeken daarvoor nog vrijwilligers die het leuk vinden om ons hierbij te helpen.

Verder rijdt er een klusbus in de wijken om inwoners te helpen hun energiekosten te verlagen. Het klusteam van de organisatie Klimaatroute gaat met radiatorfolie, tochtstrips, LED-lampen, slimme thermostaatknoppen en veel energietips wijken in waar slecht geïsoleerde huizen staan. De medewerkers kijken samen met de bewoners naar hun energierekening als ze dat willen en kijken wat dit betekent voor hen. Ze geven tips om verder te besparen en houden daarna ook contact met de bewoners. Ontzorgen staat centraal. De straten die in eerste instantie door de Klimaatroute worden bezocht zijn geselecteerd op basis van onder andere het bouwjaar en het energielabel van de woningen.

Natuurlijk kun je zelf duurzaam aan de slag. Als inwoner, ondernemer of vereniging. Zicht krijgen op je energieverbruik, energiebesparende maatregelen nemen, je woning, pand of tuin aanpassen: er zijn talloze mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. Vaak kun je profiteren van financiële regelingen en subsidies. Meer informatie vind je op www.moerdijk.nl/klimaat.

Energiek Moerdijk

Woon je in gemeente Moerdijk en heb je een goed idee om energie te besparen of duurzame energie op te wekken? Of wil je meedoen aan gezamenlijke projecten? Dan kun je contact opnemen met Energiek Moerdijk. Of je kunt terecht bij de dorps- of stadstafel van jouw dorp of stad, zie ook www.gebiedsplannen.nl.

Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM)

In Moerdijk is STEM verantwoordelijk voor het opzetten en ontwikkelen van lokale energieprojecten, waarin geïnvesteerd wordt met het toekomstig rendement uit de windmolens.

Eerste energieproject in Moerdijk

Woon je in de gemeente Moerdijk, en wil je meer inzicht in de kierdichtheid van je woning? Je huis verduurzamen? Of je energierekening wellicht verlagen? Meld je aan voor de gratis lek check van Energiek Moerdijk! We onderzoeken je huis dan met een speciale ventilator (Blowerdoorapparaat). Door het apparaat wordt windkracht 5 gesimuleerd in je huis. Hierdoor voel je waar het tocht. We werken per verdieping door het huis om alle lekken op te sporen. Na afloop leggen we alle inzichten voor je vast in een kluslijst. Zo weet jij hoe je huis comfortabeler wordt, en hoe je energie kunt besparen.

Inwoners van de gemeente Zundert kunnen voor alle vragen over energiebesparing in huis terecht bij het Energieloket. Je krijgt daar advies om je huis te verduurzamen, zoals:

  • Welke stappen kan ik het beste nemen?
  • Welke kosten en besparingen kan ik verwachten?
  • Welke subsidies zijn er beschikbaar?
  • Welke installateurs zijn er in mijn regio?
WindCent

Woon je in Zundert en heb je een goed idee om energie te besparen of duurzame energie op te wekken? Meld je dan aan bij Stichting WindCent via info@windcent.eu of op de website windcent.nl. WindCent is ook betrokken bij het verder brengen van lokale energieprojecten waarin geïnvesteerd wordt met rendement uit de windmolens.

Eerste energieproject in Rijsbergen

De gemeente Zundert, Windcent en de Dorpsraad Rijsbergen zijn samen een eerste project gestart om samen met inwoners inzicht op te doen met het verduurzamen van woningen in Rijsbergen. We starten met een blowerdoortest, waarbij we alle kieren opsporen. Huiseigenaren ontvangen na afloop een adviesrapport waarin de stappen naar een aardgasvrije woning omschreven staan. Zij kiezen zelf wat we ze wel en niet willen uitvoeren. In dit eerste project leren wij wat er nodig is (aan advies, aan inzichten, aan begeleiding), en zitten de bewoners er na uitvoering van maatregelen warmer bij.

Ben je op zoek naar meer informatie over de Burenregeling van Energie A16 of mogelijkheden om aan lokale energieprojecten mee te doen (betaald met rendement uit de windmolens, op termijn mogelijk) klik dan op de betreffende links. 

Lekcheck in een woning