Meedoen

Ben je benieuwd naar welke duurzame maatregelen je zelf kunt treffen in jouw woning? Wil je meer informatie over hoe jouw gemeente werkt aan de energietransitie? Of wil je weten welke organisaties er in jouw gemeente betrokken zijn bij projecten die met rendement uit de windmolens opgestart worden? Kijk dan hieronder naar waar je terechtkunt in jouw gemeente.

Op de website www.WoonwijsBreda.nl is veel informatie is te vinden over wat je zelf kunt doen als je energie schoon wilt opwekken of energie wilt besparen. Je kunt hier alles vinden over het verduurzamen van je woning, subsidies en financiering, maar ook lokale partijen die je hierbij kunnen helpen.

Het Klimaatfonds Breda verstrekt leningen tegen een lage rente om projecten te realiseren die bijdragen aan de klimaatdoelstelling van de stad. Hiernaast zijn er subsidies voor groene daken en (landelijk) voor energiebesparing en opwekken van duurzame energie.

Wijk- en dorpsraden

In Breda zijn vier wijk- en dorpsraden betrokken bij het verder brengen van lokale energieprojecten waarin geïnvesteerd wordt met rendement uit de windmolens. Woon je in één van de Bredase wijken of dorpen langs de A16 en heb je een goed idee om energie te besparen of duurzame energie op te wekken en je wil dit op wijk- of dorpsniveau doorpraten? Neem dan contact op met jouw wijk – of dorpsraad:

De gemeente Drimmelen streeft ernaar dat alle energie die we in 2040 binnen de gemeente verbruiken, duurzaam en op eigen grondgebied wordt opgewekt. Door minder te verbruiken hoeven we ook minder op te wekken. Daarom is het verduurzamen van woningen en gebouwen één van de speerpunten in de energietransitie.

Lees op de website van de gemeente Drimmelen uitgebreid over onze energie-ambities, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en interessante acties.

Ga naar ons Energieloket als je met jouw woning of bedrijfspand aan de slag wilt. Je vindt hier alles over de mogelijkheden, over de kosten, besparingen, beschikbare subsidies en je kunt direct op zoek naar specialisten die je kunnen helpen bij de uitvoering.

Opgewekt Drimmelen

Woon je in Drimmelen en heb je een goed idee om energie te besparen of duurzame energie op te wekken? Of wil je meedoen aan gezamenlijke projecten? Dan kun je contact opnemen met Opgewekt Drimmelen

Stichting Energietransitie Drimmelen (STED)

In Drimmelen is STED betrokken bij het verder brengen van lokale energieprojecten waarin geïnvesteerd wordt met rendement uit de windmolens. 

Traais Energie Collectief (TEC)

Het Traais Energie Collectief werkt samen met de inwoners aan een eigen, duurzame energievoorziening voor het dorp. Alle energie wordt lokaal opgewekt. Met warmte uit de rivier de Mark, een eigen windmolen, een zonnepark, zonnepanelen op Traaise daken en aardwarmte maken ze Terheijden als eerste dorp in Brabant energieneutraal. Ook wil het collectief voor 2025 15% energiebesparing realiseren in het dorp.

Traaise Energie Maatschappij

De Traaise Energie Maatschappij gaat duurzame stroom en warmte leveren aan de Terheijdense huishoudens. De opbrengsten blijven in Terheijden. De winst uit de verkoop van stroom en warmte gaat in de eigen portemonnee of naar projecten om de leefbaarheid van het dorp te behouden. 

Natuurlijk kun je zelf duurzaam aan de slag. Als inwoner, ondernemer of vereniging. Zicht krijgen op je energieverbruik, energiebesparende maatregelen nemen, je woning, pand of tuin aanpassen: er zijn talloze mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. Vaak kun je profiteren van financiële regelingen en subsidies. Kijk op www.moerdijk.nl/klimaat wat de gemeente voor inwoners, verenigingen of bedrijven kan betekenen.

Energiek Moerdijk
Woon je in Moerdijk en heb je een goed idee om energie te besparen of duurzame energie op te wekken? Of wil je meedoen aan gezamenlijke projecten? Dan kun je contact opnemen met Energiek Moerdijk.

Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM)
In Moerdijk is STEM betrokken bij het verder brengen van lokale energieprojecten waarin geïnvesteerd wordt met rendement uit de windmolens.

Inwoners van de gemeente Zundert kunnen voor alle vragen over energiebesparing in huis terecht bij het Regionaal Energieloket. Je krijgt daar advies om je huis te verduurzamen, zoals:

  • Welke stappen kan ik het beste nemen?
  • Welke kosten en besparingen kan ik verwachten?
  • Welke subsidies zijn er beschikbaar?
  • Welke installateurs zijn er in mijn regio?
WindCent

Woon je in Zundert en heb je een goed idee om energie te besparen of duurzame energie op te wekken? Meld je dan aan bij Stichting WindCent via info@windcent.eu. WindCent is ook betrokken bij het verder brengen van lokale energieprojecten waarin geïnvesteerd wordt met rendement uit de windmolens. 

Ben je op zoek naar meer informatie over de Burenregeling van Energie A16 of mogelijkheden om aan lokale energieprojecten mee te doen (betaald met rendement uit de windmolens, op termijn mogelijk) klik dan op de betreffende links. 

Lekcheck in een woning