Kom je kijken bij de windparken langs de A16?

Afbeelding: Pix4Profs/Joyce van Belko

Tijdens de Open Energiedag op zaterdag 17 september kan er verspreid over heel Nederland een bezoek worden gebracht aan meer dan vijftig locaties waar duurzame energie wordt opgewerkt, waaronder Windpark Galder en Windpark Streepland. Ben jij ook benieuwd naar de wereld achter je stopcontact?
 
Vorig jaar openden bijna vijftig duurzame energieprojecten tijdens de eerste Open Energiedag de deuren om mensen kennis te laten maken met hun project. Voorbeelden zijn een boottocht naar drijvende zonnepanelen, een combinatie van zonnepanelen met fruitteelt, duurzame warmte uit de bodem of uit het water van het IJ, elektrische auto’s die kunnen terugleveren aan het net, de kabels voor wind op zee, een fietstocht langs de bronnen voor een warmtenet, en windparken in aanbouw (waaronder Windpark Galder en Windpark Streepland).
Open dag Windpark Galder
Bij knooppunt Galder langs de A16 en A58 in de gemeente Breda bouwt Pure Energie 3 windmolens. De turbines worden naar verwachting in september gebouwd. De windmolens leveren jaarlijks naar verwachting ruim 15,5 miljoen kWh per jaar per windmolen op. Tijdens de open dag kunnen bezoekers tussen 10.00 en 16.00 uur een kijkje nemen bij de bouwplaats waar turbine-onderdelen liggen. Tijdens rondleidingen wordt er meer verteld over het windpark en het bouwen van windmolens. Er zijn diverse experts aanwezig voor alle vragen over wind- en zonne-energie en aanverwante onderwerpen. 

Open dag Windpark Streepland

Windpark Streepland bestaat uit 3 windmolens bij knooppunt Klaverpolder en is goed voor de energie van 15.000 huishoudens. Het windpark is in aanbouw, maar er is al veel te zien. Onder begeleiding van gidsen komt u alles te weten over de energietransitie, over het bouwproces en over wat u zelf kunt doen. De rondleidingen vinden plaats tussen 14.00 en 16.00 uur en eindigen bij een tent waar u naast een lekker kopje koffie nog meer informatie vindt. Parkeren is gratis bij treinstation Lage Zwaluwe.

Hopelijk tot dan!