Open Energiedag: daar krijg je energie van

Afbeelding: Open Energiedag Windpark Streepland

In de aankomende wintermaanden gaan zes grote windmolens van Windpark Streepland en Windpark Galder draaien langs de A16. Samen goed voor energie aan 30.000(!) huishoudens. De bouw is inmiddels vergevorderd, en was op zaterdag 17 september te bekijken tijdens de Open Energiedag.

Wat gebeurt er in de weilanden achter station Lage Zwaluwe?

Hoe hoog worden de windmolens? En wat levert zo’n windturbine nou eigenlijk op? Ook Windpark Streepland opende afgelopen zaterdag de bouwhekken voor publiek. Ondanks het wisselvallige weer wisten veel geïnteresseerden de weg naar Zevenbergschen Hoek te vinden.

Tijdens rondleidingen konden groepen omwonenden en andere geïnteresseerden een kijkje nemen bij één van de drie windmolens. Extra interessant omdat de verschillende onderdelen nu nog vanaf de grond te bekijken waren. De ‘hub’, de tandwielkast en de ‘nacelle’ waren nu van heel dichtbij te bekijken. Deze worden binnenkort gemonteerd op een hoogte van 130 meter en voorzien van de turbinebladen met een lengte van 70 meter.

Jennie Tissingh (Windunie): “De sfeer was ontzettend goed. Wat opviel was de interesse en de betrokkenheid van de bezoekers. Sommige mensen zijn nieuwsgierig naar de techniek, anderen zijn benieuwd naar het rendement. De opkomst en de reacties van de mensen laten zien dat een open dag als deze daarom een goed initiatief is.” Lees meer.

Met een VR-bril naar ongekende hoogte

Ook Windpark Galder bij knooppunt Galder in Breda werd goedbezocht. Zo’n 160 omwonenden kwamen kijken hoe de windmolens met een ashoogte van 135 meter op het park worden gebouwd.

Bezoekers konden van dichtbij ervaren hoe groot de windmolenonderdelen zijn en konden met al hun vragen terecht bij de experts. Hoe werkt een windmolen? Wat is duurzame energie en wanneer draaien de windmolens? Voor een kijkje boven in de windmolen kregen bezoekers een VR-bril op die ze naar ongekende hoogte bracht. Een unieke beleving voor jong en oud. Lees meer.

Kon je er 17 september niet bij zijn, maar lijkt het je leuk om een open dag van Pure Energie bij te wonen? Houd dan de website en social media kanalen van Pure Energie goed in de gaten.