Procedure Zonnepark de Bergen terug bij af

Foto: Traais Energie Collectief

Er is lang gewacht op de uitspraak van de Raad van State over de bouwvergunning voor Zonnepark de Bergen in Terheijden. Woensdag 16 februari was het zover. De Raad van State oordeelt dat de gemeente Drimmelen de vergunningsaanvraag opnieuw moet beoordelen. De procedure is daarmee zo goed als terug bij af. Een flinke domper voor het Traais Energie Collectief (TEC).

In 2019 verleende gemeente Drimmelen een bouwvergunning aan Zonnepark de Bergen. Tegelijkertijd wees de gemeente vier vergunningsaanvragen voor zonneparken door andere ontwikkelaars af. Eén van deze ontwikkelaars ging in beroep bij de bestuursrechter, die de vergunning voor Zonnepark de Bergen in 2020 vernietigde. De bestuursrechter oordeelde dat de gemeente niet objectief was geweest in de beoordeling van de vergunningsaanvragen.

Tegen deze beslissing gingen Zonnepark de Bergen en de gemeente Drimmelen in hoger beroep. Nu blijkt dus dat de Raad van State meegaat met de beslissing van de bestuursrechter. De gemeente moet nu alle vergunningsaanvragen die in 2019 zijn ingediend opnieuw beoordelen.

Toekomst Zonnepark

Of het zonnepark aan de Bergen er toch nog komt is vooralsnog onduidelijk. Pim de Ridder: ‘Wij moeten nu ons huiswerk doen, maar ook de gemeente. We moeten voorkomen dat bij een nieuwe beoordeling van de vergunningsaanvraag hetzelfde gebeurt. Bij opnieuw een procesgang langs gemeente, bestuursrechter en Raad van State is niemand gebaat. In dat geval zijn we zo twee jaar verder voordat we een onherroepelijke vergunning hebben.’

Daarnaast zijn er andere voorwaarden onzeker. ‘We gaan eerst met de grondeigenaren om de tafel om de grondovereenkomst opnieuw te bespreken. En we gaan weer met Enexis in gesprek over de overeenkomst over de kabel van het zonnepark naar het stroomverdeelstation op het Dorpsplein. Als deze overeenkomst door alle vertraging vervalt moeten we achteraan in de rij aansluiten in tijden van grote schaarste op het net. Ook de SDE+-subsidie die is beschikt loopt gevaar. We moeten alle opgelegde termijnen halen om de beschikking in stand te houden. Of we verlenging kunnen krijgen weten we op dit moment niet.’

Bron artikel: TEC Terheijden

De gehele uitspraak vind je op de website van de Raad van State.