Provincie Noord-Brabant zorgt voor wind in de rug bij project A16

Afbeelding: Marcel Otterspeer
Dit artikel staat in ROm maart 2023, een themanummer gewijd aan de rol van provincies en waterschappen bij de ruimtelijke inrichting van Nederland.
Om het windproject Energie A16 te realiseren, sloegen vier gemeenten en de Provincie Noord-Brabant de handen ineen. Met als resultaat een hogere ambitie en een deel van de opbrengst voor de omgeving. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings en wethouder van de Gemeente Drimmelen Jürgen Vissers doen hun verhaal.
‘Het doel was een mooie coproductie. Ik kan wel zeggen dat dit ontzettend goed gelukt is’, zegt Jürgen Vissers. Als raadslid, maar nu ook al vijf jaar als wethouder, is hij de langst betrokken bestuurder bij het realiseren van 100 megawatt (MW) aan windenergie in het project Energie A16. Hij ziet de rol van de provincie in het Brabantse windproject als een goed voorbeeld van hoe provincies een gemeente kan ondersteunen bij de complexe energietransitie. ‘Als gemeente hebben we veel rollen in te vullen, zoals onze betrokkenheid bij onze burgers. Maar voor de rol van gezag vonden we de provincie geschikter’, aldus Vissers.
Positieve samenwerking
Ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de Provincie Noord-Brabant, verantwoordelijk voor de portefeuille Energie en Milieu, is positief over de samenwerking met de desbetreffende gemeenten. ‘We hebben hier goed kunnen laten zien dat het mogelijk is om er samen uit te komen. De impact van provinciaal bestuur is groter dan we vaak in de gaten hebben.
Zowel overheid als burgerinitiatieven hebben zich hardgemaakt voor het teruggeven van 25 procent van de omzet van de opbrengsten. Dit geld vloeit terug naar de gemeenten, die het via een stichting inzetten voor verduurzaming van woningen. ‘Dat helpt enorm bij het laten zien aan onze inwoners wat de energietransitie voor hen kan betekenen. Dat het loont om mee te denken en niet alleen weerstand te bieden vanuit het ‘not in my backyard’-principe’, vertelt Vissers.
Smeerolie
De energietransitie is een te grote opgave om enkel over te laten aan gemeenten, stelt Spierings. ‘Als provincie kunnen we onze 56 gemeenten individueel laten uitvinden hoe zij hun steentje bijdragen aan de energietransitie, of je doet het als provincie in één keer. Of in ieder geval sneller door kennis tussen gemeenten te bundelen en te delen.’
In haar rol als gedeputeerde probeert Spierings de doelen en het proces steeds scherp te krijgen. ‘Als je hoort dat de overheid zo lang doet over het verlenen van vergunningen, dan denk ik: oké, maar welke vergunningen heb jij dan nodig? Van welke overheid? Hoe kunnen wij als provincie helpen projecten het snelst verder te brengen? De provincie is als smeerolie, soms stimuleer je met de zachte en soms met de harde aanpak. Harde werkers die een extra stap willen zetten, krijgen van mij eerder antwoord dan wethouders die enkel aankloppen voor meer steun’, vertrouwt ze ons toe.
Wethouder Vissers is blij met de betrokkenheid van de provincie en dat die haar verantwoordelijkheid pakt. ‘De provincie heeft geholpen om het windproject in vier gemeenteraden toch als één verhaal te kunnen vertellen en bij de financiering van Energie A16. Je behaalt nou eenmaal sneller succes als je als overheden de krachten bundelt.’