Ruim 1400 bomen gratis uitgedeeld aan buren windmolens A16

Afbeelding: Hovenier Carlo van den Eijnden en wethouder Duurzaamheid, Ralph Bogers, staan voor de aanhangwagen die volgeladen is met jonge bomen voor de bomenactie.

Dit najaar hebben meer dan 380 inwoners uit de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert een bestelling geplaatst voor bomen en heesters. De biologisch geteelde beplanting is bekostigd door de ontwikkelaars van de windparken langs de A16 en worden geleverd door lokale hovenier Eijndeloos Groen uit Zundert. Leuk weetje: fruitbomen bleken het populairst!

Fruitbomen het meest populair

In december 2022 hebben 958 geselecteerde woningen in Breda, Drimmelen en Moerdijk een brief ontvangen om via de website van Energie A16 hun interesse en keuze voor een boom of heester door te geven. Ook mensen uit Zundert en Breda die niet op tijd konden reageren dit voorjaar, kregen nogmaals de kans om gebruik te maken van het aanbod. In deze tweede fase zijn zo’n 1400 bomen en heesters besteld door meer dan 380 inwoners uit Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert die dicht bij de windmolens langs de A16 wonen. “Leuk om te zien dat de fruitbomen het populairst zijn (39%), zoals: pruimenboom, perenboom, zoete kersenboom, appelboom en walnotenboom. Deze dagen start hoveniersbedrijf Eijndeloos Groen met het leveren en aanplanten van de bomen en heesters. Zoals het er nu naar uitziet, zal hij starten in de gemeenten Moerdijk en Drimmelen”, aldus projectleider Coen de Nijs. 

Een goed begin is het halve werk

In het voorjaar van 2022 vond een succesvolle eerste proef plaats waarbij ruim 200 bomen zijn uitgedeeld aan omwonenden van windparken Hazeldonk-West en Hazeldonk-Oost. Coen blikt terug: “Tijdens de eerste ronde hebben we inzicht gekregen in het animo voor de Bomenactie. Zo bleek ongeveer de helft van de 100 aangeschreven woningen interesse te hebben in een boom of heester en werden er gemiddeld 4 bomen per huishouden besteld. Daarnaast hebben we geleerd hoe we de bomen het beste aan huis konden leveren. Met die kennis waren we klaar om in het najaar nog eens honderden (958 om precies te zijn) huishoudens van de overige windparken hetzelfde aanbod te doen.”

Investering in het A16 landschap

Met de gratis beplanting wordt geïnvesteerd in het landschap rond de A16 waar in totaal 28 windmolens gebouwd worden. Die afspraak hebben de vier gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert samen met lokale stichtingen, wijk- en dorpsraden, provincie en de ontwikkelaars gemaakt. De ontwikkelaars van de windmolens bekostigen de beplanting.

Meer informatie over de bomenactie van Energie A16