Ruim 200 bomen uitgedeeld aan buren toekomstige windmolens A16

Foto: eerste bomen geplant bij omwonenden windpark Hazeldonk-West en Hazeldonk-Oost

Dit voorjaar zijn de eerste 200 bomen gratis uitgedeeld en geplant bij omwonenden van de windparken Hazeldonk-West en Hazeldonk-Oost in de gemeenten Zundert en Breda. De ontwikkelaars van de windmolens bekostigen de biologisch geteelde beplanting die geleverd is door een lokale hovenier uit Zundert, Eijndeloos Groen. In het najaar worden omwonenden van de andere windparken naast de A16 benaderd met het aanbod voor gratis bomen en heesters.

Projectleider Coen de Nijs vertelt over de Bomenactie: “We zijn in het zuiden begonnen met het aanschrijven van 100 woningen. Ongeveer de helft bleek interesse te hebben in gemiddeld 4 bomen of heesters per huishouden. Dat heeft veel inzicht opgeleverd in het animo voor de actie. Ook hebben we veel geleerd over hoe we de beplanting gemakkelijk konden uitleveren en welke vragen mensen hadden bijvoorbeeld. We zijn er klaar voor om komend najaar nog eens honderden omwonenden van de windparken naast de A16 uit Breda, Drimmelen en Moerdijk hetzelfde gratis aanbod te doen. Ook mensen uit Zundert en Breda die niet op tijd konden reageren dit voorjaar, krijgen nogmaals een kans om gebruik te maken van het aanbod. De geselecteerde woningen ontvangen een brief per post en kunnen heel gemakkelijk via de website van Energie A16 hun interesse en keuze doorgeven via een bestelsysteem. Mooi om te zien dat we op zo’n concrete manier iets kunnen doen voor de mensen die het meest dichtbij de windmolens wonen.”


De Bomenactie van Energie 16 is onderdeel van een afspraak over landschapsinvesteringen. Die afspraak hebben de vier gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert samen met lokale stichtingen, wijk- en dorpsraden, provincie en de ontwikkelaars gemaakt gedurende de planvorming van de windparken.