Samen op kierenjacht



![LO_08192_bw[1]](https://energiea16.nl/wp-content/uploads/2022/12/LO_08192_bw1-400x400.jpg)
Afbeelding: het uitvoeren van lekchecks bij bewoners van gemeente Drimmelen
De 28 windmolens zorgen straks voor groene stroom. Maar, ook voor rendement. Rendement dat geïnvesteerd kan worden in lokale energieprojecten. Een aantal pioniers in het A16-gebied wacht niet af, zoals Tessa van Reeven, coördinator energiebesparing bij het Traais Energie Collectief (TEC). Samen met een team van vrijwilligers heeft ze al in zo’n 220 woningen van dorpsgenoten naden en kieren gedicht. Tijd voor een opschaling van deze lek checks.
Door de brievenbus, langs het kruipluik of ‘gewoon’ onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik. De oplossing is simpel: maak alle naden en kieren in je huis dicht, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit. Je huis voelt warmer en je verspilt minder energie. Met het project “Doe de lek check” gaan opgeleide energieambassadeurs van het Traais Energie Collectief en gemeente Drimmelen op zoek naar naden en kieren in huizen van dorpsgenoten. “Bewoners krijgen hierdoor inzicht in hun woning en weten na de test hoe ze hun woning comfortabeler en warmer kunnen maken.”
Gasvlam temperen
Tessa vertelt hoe zo’n lekcheck (ook wel blowerdoortest genoemd) in zijn werk gaat. “Alle Terheijdenaren kunnen gratis online een afspraak maken. Daarna komt een team van onafhankelijke vrijwilligers langs om de luchtdichtheid in de woning te meten. Het uitvoeren van de lekcheck neemt ongeveer een halve dag in beslag. Daarna ontvangen inwoners inzicht en advies om direct aan de slag te gaan en de gasvlam te temperen.” Volgens Tessa zijn vrijwel alle deelnemers na afloop enthousiast over de lek check. “Het is grappig om te zien dat bewoners zo blij zijn, ondanks dat ze een hele klussenlijst met duurzaamheidsmaatregelen krijgen. Er wordt bewustwording gecreëerd doordat bewoners weten waar de lekken in hun woning zitten en ze krijgen tips hoe ze dit zélf kunnen oplossen en hun huis kunnen verduurzamen.”
Met radiatorfolie en tochtstrips de wijken in
Om bewoners verder te ontzorgen is Tessa met haar team aan het kijken naar de mogelijkheden voor de inzet van een klussendienst. “Wanneer bewoners zelf niet in staat zijn om de energiebesparende producten te installeren, zou een klussendienst een mooie oplossing zijn. Momenteel rijdt de Klusbus van de Klimaatroute al rond in de dorpen van Drimmelen om woningen te verduurzamen. Het zou mooi zijn als we op basis van de inzichten die we op hebben gedaan tijdens de lekcheck, de Klusbus nóg beter kan aansluiten bij het verlagen van de energielasten door ook meteen alle naden en kieren goed te dichten.”
Het project “Doe de lek check!” is uitgevoerd door onafhankelijke vrijwilligers van de gemeente Drimmelen en het Traais Energie Collectief en is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente Drimmelen en het programma Sociale Innovatie Energietransitie (samenwerking provincie Noord-Brabant en Enpuls).