Stuwende kracht: de grote puzzel proberen te leggen met kleinschalige projecten

“Ieder project is anders, maar overal staan de bewoners centraal.”

Elk project kent ‘stuwende krachten’, mensen die op de achtergrond bergen werk verzetten. In deze rubriek gaan we in gesprek met zo’n stuwende kracht van Energie A16: Kristel Mooij. Ze vertelt vol enthousiasme over haar rol als projectleider in de kleinschalige trajecten die nu lokaal in het A16 gebied worden opgezet om van te leren.

 

Leren, vallen en weer opstaan

We vragen projectleider Kristel Mooij wat de kleinschalige, lokale leertrajecten van Energie A16 precies inhouden. Enthousiast licht ze het concept toe: “Een kwart van het rendement uit de windmolens wordt in de toekomst geïnvesteerd in lokale energieprojecten. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we deze gelden het best kunnen inzetten. Dat doen we via kleinschalige projecten in de A16-omgeving waarbij we leren, vallen en weer opstaan. Een voorbeeld daarvan is het uitvoeren van lekchecks. Tijdens iedere lekcheck ontdekken we weer iets wat de volgende keer anders of beter kan. Met deze learnings kunnen we vervolgens onze duurzame diensten verder optimaliseren. Hoewel ieder project anders is, staat overal de bewonersreis centraal. Via deze kleinschalige projecten proberen we dus eigenlijk de grote puzzel te leggen.”

Mensen aanzetten tot verandering

Als projectleider is Kristel momenteel bezig met twee projecten. Zo onderzoekt ze in Moerdijk de mogelijkheden tot het opzetten van een lekcheck-team. “Ervoor zorgen dat er een robuust lekcheck-team staat is een hele uitdaging. Hoe werf je bijvoorbeeld enthousiaste vrijwilligers? En hoe leid je hen het beste op? Hoe zorg je ervoor dat bewoners het belang inzien van het uitvoeren van een lekcheck? Samen met Energiek Moerdijk probeer ik een antwoord te vinden op deze vragen. Wanneer je door een huis loopt, voel en zie je letterlijk waar de lekken vandaan komen. Dat is een belangrijke stap in de bewonersreis: het zet mensen aan tot inzicht en verandering.”

In Zundert gaat Kristel nog een stapje verder. Na het uitvoeren van een lekcheck krijgen bewoners daar advies hoe de kieren in huis het best gedicht kunnen worden in de vorm van een kluslijst. Denk aan het aanbrengen van radiatorfolie, de voordeur recht hangen, plaatsen van isolatieglas in de kelder, spouwmuurisolatie, enzovoort. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen daadwerkelijk aan de slag gaan met deze acties? En wat als het niet rendabel is? Kristel vertelt over het proces na de lekcheck: “Ook na het uitvoeren van een lekcheck willen we bewoners blijven begeleiden, zonder dat we de reis uit handen nemen natuurlijk. Het is en blijft hun persoonlijke plan. We vinden het belangrijk dat bewoners zich fijn voelen in hun eigen huis. Daarom lichten we graag nog een keer het effect op de energierekening toe en het comfort in huis. Wanneer je ‘dit’ aanpast, ervaar je ‘dit’. Stapje voor stapje gaan we aan de slag.”

Lokale klussendienst

De klussendienst is er speciaal voor huizen met een laag energielabel. “Binnen verschillende gemeenten onderzoeken we of een klussendienst opgestart kan worden. Er gaat dan iemand met een bus bij woningen langs om maatregelen uit te voeren waardoor de woning energiezuiniger wordt. Er zijn veel commerciële partijen op de markt, maar wij zijn de lokale mogelijkheden aan het verkennen. Denk aan mensen die in de kaartenbak van de gemeente zitten die via een omscholing terug aan de slag kunnen gaan, of studenten die iets willen bijverdienen. Waar lekchecks vooral gericht zijn op het waarnemen, zie je met een klussendienst direct resultaat. Dat maakt het zo leuk!”, aldus Kristel.

Bezige bij

Dat Kristel niet graag stilzit, is een understatement. Mensen helpen en uitvoerend bezig zijn, geeft haar dan ook veel voldoening. “We schrijven geen beleid in de hoop dat iemand het oppakt, maar gaan direct aan de slag. We willen zoveel mogelijk mensen aansporen om hun huis te verduurzamen. Iedereen moet kunnen meedoen.” Daarnaast werkt Kristel veel samen met vrijwilligers, lokale energiecorporaties en stichtingen. “Ik vind het leuk om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor een ander, zonder dat daar een beloning tegenover staat. Omdat we lokale projecten uitvoeren, kent iedereen elkaar. Dat zorgt voor veel betrokkenheid.”

Als laatste vragen we Kristel welke situatie haar tot nu toe het meest is bijgebleven. Lachend vertelt ze: “Een omwonende had ons ingeschakeld voor het uitvoeren van een lekcheck. Hij had echter niet vertelt dat hij midden in een verbouwing zat. Een dag van tevoren belde hij op: ‘Jullie zijn welkom. Er ontbreekt alleen wel een buitengevel. Kan het dan nog doorgaan?’ Nou meneer, dan komen we een andere keer wel terug, haha.”