Hoe een computerprogramma kan helpen bij het opzetten van een duurzaam energiesysteem

Afbeelding: Marc van de Ven, adviseur ruimtelijke ontwikkeling en energie bij provincie Noord-Brabant

Bij het verduurzamen van een wijk of buurt komt veel kijken. Zo ben je afhankelijk van wat er in een woning kan, keuzes van eigenaren zelf en maatregelen die gemeenten nemen om een wijk te verduurzamen. Vanuit zijn rol als adviseur ruimtelijke ontwikkeling en energie bij provincie Noord-Brabant denkt Marc van de Ven mee aan deze complexe opgave. Dan klinkt de uitvinding digital twin bijna als een droom: een digitaal programma dat helpt bij het opzetten en verbeteren van een duurzaam energiesysteem. Marc neemt het technische hoogstandje onder de loep.

 

Twee voor de prijs van één

“Digital twin is een computerprogramma waarmee je een digitale kopie van de werkelijkheid én een model van de toekomst kan maken”, vertelt Marc. Twee voor de prijs van één, dus. Marc gaat verder: “Vervolgens kun je testen wat het effect is van de verduurzamingsmaatregelen op buurt- en/of wijkniveau. Het is dus een handig hulpmiddel voor onder andere beleidsmakers en bestuurders om inzicht te krijgen in de complexiteit en mogelijkheden voor een toekomstig energiesysteem in een bepaalde buurt, wijk of bedrijventerrein. Zo kun je als gemeente makkelijker keuzes maken.”

Stap voor stap

Hoe werkt het programma? Marc legt uit: “Eerst verzamel en orden je alle informatie van de bestaande omgeving én van de toekomstige situatie. Daarmee vul je het computermodel. Het gaat daarbij om de eigenschappen van gebouwen, het gebruik van apparaten door bewoners, de gas- en elektriciteitsinfrastructuur in de straten, wel of geen zonnepanelen, elektrische auto’s enzovoort. Daarna kun je verschillende scenario’s bepalen en doorrekenen. Het gaat om scenario’s die variëren van meer isoleren naar 100% elektrificeren of bijvoorbeeld een mengvorm met elektriciteit en warmtenet.”

Je eigen energiesysteem ontwerpen?

Via zenmo.com kun je zelf aan de slag gaan met digital twin in de vorm van een serious game. De game daagt je uit om in drie challenges het energiesysteem zo optimaal mogelijk in te richten. “Hierbij kijken we zowel naar het individuele niveau als het maatschappelijk belang. We eindigen met ontwerpprincipes voor een gebiedsgebonden aanpak die wij hebben geleerd door de tool te gebruiken. Maar experimenteer vooral zelf!”, aldus Marc.

 

 

Meer weten over digital twin? Lees dan het volledige artikel in het magazine Het energiesysteem van de toekomst of neem contact op met Marc van de Ven van provincie Noord-Brabant via mpjvdven@brabant.nl.