Wat betekent de tussenuitspraak voor de bouw van de windmolens?

Foto: Windpark Klaverspoor

Langs de snelweg A16 zijn van Moerdijk in het noorden tot Zundert in het zuiden 28 windmolens gepland. De windmolens komen in zes clusters en worden ontwikkeld door verschillende ontwikkelaars. Bekijk hier waar de windmolens komen. De ontwikkelaars werken op het moment aan de technische voorbereidingen voor het bestellen en bouwen van de windmolens. Denk aan het voeren van gesprekken met leveranciers, aannemers en de vier betrokken gemeenten voor bekabeling, graaf- en grondwerkzaamheden. Daarnaast is ook netbeheerder Enexis nauw betrokken om het elektriciteitsnetwerk geschikt te maken voor de komst van 28 windmolens.

De tussenuitspraak van de Raad van State zorgt voor wat vertraging, maar laat ook zien dat het volledige plan voor 28 windmolens langs de A16 in basis akkoord bevonden is. Afhankelijk van wanneer de definitieve positieve uitspraak precies volgt, gaan we ervan uit dat de windmolens draaien tegen het einde van 2022/begin 2023. Dat duurt nog even, maar dan wekken de 28 windmolens van Energie A16 samen voor 150.000 huishoudens schone energie op.

Meer informatie over de windmolenparken vind je ook via de verschillende projectwebsites (nog niet beschikbaar voor alle windparken):

  1. Windpark Streepland (Moerdijk)
  2. Windpark Klaverspoor (Moerdijk)
  3. Windpark Zonzeel
  4. Windpark Galder 
  5. Windpark Hazeldonk-West

Je kunt je via de projectwebsites ook inschrijven voor een nieuwsbrief met nieuws over het betreffende windpark.

Benieuwd hoe een windmolen gebouwd wordt? Bekijk hier een filmpje van Vattenfall.