Windmolens langs A16 staan nog stil, maar ze gaan snel écht draaien

Afbeelding: Windmolens langs de A16. © Marcel Otterspeer/Pix4Profs

Ze staan er al een tijdje, de grote windmolens bij knooppunt Zonzeel. Maar draaien? Dat nog niet. Binnenkort komt daar verandering in.

De zes windmolens bij Zonzeel maken deel uit van een serie van 28 turbines langs de A16. Een deel daarvan is draaiende, een aantal zijn nog in aanbouw én enkele windmolens zijn ogenschijnlijk al een tijdje afgebouwd.

Veel werk in de windmolen

Maar dat laatste is niet helemaal waar, zo zeggen enkele ontwikkelaars. De turbines bij Zonzeel worden ontwikkeld door Pure Energie, Eneco en het Terheijdens Energie Collectief (TEC). ,,Binnenin wordt er veel werk verricht, wat je niet ziet”, zegt Truus Harkes van Pure Energie. ,,Alle onderdelen worden los aangevoerd, maar binnenin moeten deze onderdelen aan elkaar gekoppeld worden. Alles moet aan elkaar geschroefd worden. Ook moeten er installaties worden gemaakt, zo’n windmolen heeft duizenden meetpunten.”

Geen last van slagschaduw

Volgens haar draaien enkele turbines al wel, maar dan ’s nachts. ,,Deze windmolens draaien vanaf het moment dat het donker wordt. Dat is om te testen. We doen dat bewust om in deze periode ervoor te zorgen dat omwonenden geen last hebben van eventuele slagschaduw.”

Wanneer de molens dan wel draaien? ,,Dat verschilt heel erg per molen. Als er iets niet doet, dan moet daar naar gekeken worden.” De verwachting is dat binnen enkele weken de turbines van Pure Energie draaien.

Daarnaast staat er een windmolen van het Terheijdens Energie Collectief (TEC). ,,De windmolen moet geprogrammeerd worden. De kabels moeten onder stroom worden gezet. Als dat werk is afgerond, kunnen we testdraaien”, verklaart woordvoerder Henrike Lodewikus. Vanaf eind deze week gaat de windmolen waarschijnlijk proefdraaien.

Dit is een artikel van BN DeStem.