Windpark Industrieterrein Moerdijk geopend

Foto: Opening Windpark Industrieterrein Moerdijk

Naast de zeven windmolens die op dit moment gebouwd worden voor het project Energie 16 in de gemeente Moerdijk, opende Vattenfall samen met de gemeente afgelopen weekend een nieuw windpark: Windpark Industrieterrein Moerdijk. De hoeveelheid elektriciteit die ze produceren komt overeen met het verbruik van 20-duizend huishoudens.

De opening werd verricht door Ruben Lindenburg, bouwdirecteur voor windparken op land. “De komende jaren zal de vraag naar stroom enorm toenemen. We rijden steeds vaker elektrisch, koken steeds vaker elektrisch en verwarmen ons huis steeds vaker met een warmtepomp. Straks komt daar de elektrificatie van de industrie bij. Windpark Industrieterrein Moerdijk levert een mooie bijdrage om het aanbod van elektriciteit steeds groener te maken en brengt ons daarmee weer een stap verder in de richting van onze ambitie om binnen een generatie fossielvrij leven mogelijk te maken.”

 

Een masterclass in windenergie

Voorafgaand aan de opening deden leerlingen uit groep 7/8 van openbare basisschool De Boemerang uit Zevenbergen mee aan een masterclass over windenergie. Die quiz werd gepresenteerd door Bart Meijer, presentator van televisieprogramma Klokhuis en door Margot Kromhout, die voor Vattenfall verschillende windparken op land hielp bouwen. Ook was er een optreden van de 14-jarige Faela van Deyzen, de getalenteerde jonge zangeres uit Heerle.

 

Omgeving profiteert mee

De bouw van het park heeft twee jaar in beslag genomen. De eerste fundaties werden in 2019 aangelegd en de laatste windmolen was in 2021 gereed, waarna een uitgebreide testperiode volgde. Tijdens die testperiode produceerden de turbines wel al groene stroom. Omwonenden profiteren mee van de opbrengst van het windpark. Jaarlijks stort Vattenfall per geproduceerd Megawattuur een bedrag in twee windfondsen, een voor Klundert en een voor de rest van Moerdijk. De fondsen worden door de Stichting Energietransitie Moerdijk (STEM) beheerd en worden gebruikt om te investeren in projecten die de (lokale) energietransitie versnellen en aanjagen. Zo werken Vattenfall, de gemeente en STEM aan een collectief zonnepark. Daarvoor wordt nog een geschikte locatie gezocht.

Bron: Gemeente Moerdijk