Woningen verduurzamen: “Geen twee woningen langs de A16 zijn gelijk, hier is echt maatwerk nodig”

Foto: Susteen, energie-adviseur in gesprek met woningeigenaren

In gesprek met energie-adviseur Peter van der Plas, Susteen

Elk project kent ‘stuwende krachten’, mensen die op de achtergrond bergen werk verzetten. In deze rubriek gaan we in gesprek met zo’n stuwende kracht van Energie A16: Peter van der Plas van Susteen. Hij helpt de buren van de windmolens met het verduurzamen van hun woningen. Vanuit de Burenregeling van Energie A16 krijgen de buren daar een vergoeding voor. Van extra isolatie tot zonnepanelen en warmtepompen: Peter en zijn collega’s helpen de bewoners met advies op maat om de meest zinvolle investeringen te kiezen.

Kan je even uitleggen wat Susteen precies doet?
Peter: “Susteen is in 2009 opgericht om particulieren te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Heel veel mensen willen graag hun steentje bijdragen aan een betere planeet, zeker als ze daarmee ook nog eens kunnen besparen op hun energiefactuur. Ze weten dat duurzaam wonen loont, voor hen én voor het milieu, maar ze weten vaak niet goed waar ze moeten beginnen. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Dat is waar Susteen om de hoek komt kijken. We geven mensen het overzicht terug wat betreft de verschillende duurzame maatregelen. En dat doen we nu in opdracht van Energie A16 ook voor de ‘buren’ van de windmolens.”

Wat is jouw specifieke rol als energie-adviseur?
“Heel simpel: ik ga als energie-adviseur bij mensen thuis langs. We bekijken samen hoe ze hun woning kunnen verduurzamen. We proberen altijd om duurzaamheid en betaalbaarheid te verzoenen. Veel investeringen om energie te besparen of om zelf energie op te wekken, verdienen zichzelf na verloop van tijd terug en beginnen dan zelfs geld op te leveren. Maar je moet de initiële investering natuurlijk wel kunnen dragen. Je kan elke euro maar één keer uitgeven.”

Hoe ziet je werk eruit voor Energie A16?
“We ondersteunen de buren van de windparken langs de A16 om het bedrag van de Burenregeling slim te besteden. Dat zit als volgt. Er is met de ontwikkelaars van de windmolens afgesproken dat zij jaarlijks €0,50 per MWh opgewekte stroom betalen om de Burenregeling mee te financieren. Het totale bedrag wordt vervolgens evenredig verdeeld onder de directe buren die daar recht op hebben. Een voorwaarde is dat het geld besteed wordt aan duurzame maatregelen voor hun woning.  Over verschillende jaren heen loopt dat bedrag op tot zo’n 15.000 euro. Daar kan je mooie investeringen mee doen, maar je moet nog altijd keuzes maken. Ik ga rond de tafel zitten met de buren. Welke opties hebben ze? Wat zijn de pro’s en contra’s? Welk prijskaartje hangt aan elk van die opties?”

“We brengen ook altijd de opbrengsten in kaart, op korte termijn en op lange termijn. We kijken twintig jaar vooruit. De terugverdientijd is een belangrijk argument bij de keuze van investeringen.”

Waar kijk je nu precies naar wanneer je mensen helpt om hun woning te verduurzamen?
“Ik begin bij de eigenschappen en de karakteristieken van de woning. Langs de A16 komen we veel verschillende woningen tegen. Sommige woningen zijn vijf jaar oud, andere woningen zijn honderd jaar oud. Sommige woningen beantwoorden al aan de nieuwste energienormen omdat ze recent gebouwd of verbouwd zijn, in andere woningen is tientallen jaren niets meer gebeurd. Bij Energie A16 is maatwerk nodig, heel precies afgestemd op elke individuele woning.”

Heel concreet: je komt bij mensen thuis, welke stappen volg je dan om de blauwdruk voor het verduurzamen van hun woning op te maken?
“Ik begin in elke woning bij de schil: de muren, de vloer en de bodem, het dak, de ramen. Zeker bij oudere woningen valt daar vaak nog heel wat winst te boeken. Daarna kijken we naar de installaties: verwarming, warm water,… Werken die wel efficiënt? Tenslotte gaan we na of de bewoners misschien zelf energie kunnen opwekken. Stap één is dus altijd zo weinig mogelijk energie verbruiken, stap twee is de energie die mensen nog wel verbruiken zo duurzaam mogelijk maken.”

“Er is nog een tweede aspect dat minstens even belangrijk is als de woning zelf: de bewoner. Iedereen heeft andere noden en wensen. Er is een groep mensen die heel ver vooruitkijkt. Maar er zijn ook mensen die niet van plan zijn om hun hele leven in dezelfde woning te blijven en investeringen zoeken die metéén renderen. Daar moeten we ook rekening mee houden.”

Heb je nog tips voor mensen die hun woning willen verduurzamen?
“Informeer je goed over de leveranciers en de installateurs waarmee je in zee gaat. Op de markt van de zonnepanelen zijn bijvoorbeeld heel wat cowboys actief. Begin er als particulier maar eens aan om te achterhalen welke installateurs betrouwbaar zijn en welke niet. Daarom hebben we ook een netwerk van partners uitgebouwd waarmee we mensen verder kunnen ontzorgen.”

“Denk ook goed na over de volgorde van je investeringen. Ik merk dat veel mensen automatisch aan zonnepanelen denken. Zonnepanelen zijn en blijven een uitstekende investering. Maar als je in een wat oudere woning woont, moet je misschien eerst kijken naar isolatie. Als je kijkt naar je wooncomfort én je energierekening is dat misschien dringender en slimmer.”

Ben je nu geen rechthebbende buur van de windmolens, maar ben je wel benieuwd naar de mogelijkheden van een maatwerkadvies? Neem dan contact op met Susteen via info@susteen.nl of bel naar 085-8085 119.