Zijwind: de realist, de pessimist en de optimist

Foto: Henrike Lodewikus, Traais Energie Collectief

Omdat de komst van de windmolens en de energietransitie waar de windmolens onderdeel van zijn niet door iedereen toegejuicht wordt, is er in deze rubriek ruimte voor een kritische blik. Een blik op de energietransitie vanuit een realist, een pessimist en een optimist.

Om met de pessimist te beginnen: “Mijn stoppenkast zit vol met extra groepen en op de zolder staan nu een grote ketel een warmtewisselaar. Daar moet maar ruimte voor zijn in je woning en daarnaast kost het veel geld. Dat kunnen mensen nooit zelf ophoesten.”

De realist stelt daartegenover: “De overheid verplicht ons nu eenmaal om van het gas af te gaan en de gasprijs wordt in de toekomst steeds duurder. Daarbij zou alles vergoed worden van kookplaat tot pannen aan toe, dus waarom zouden we niet meedoen?”

De laatste, de optimist, is inwoner van Terheijden en heet Maud van Etten. Maud zag al snel kansen in het Traais Energie Collectief: “Voor mij als nieuwe bewoner is de saamhorigheid in een gezamenlijke aanpak een belangrijke reden om mee te doen en mijn woning ook aan te sluiten. Ik vind het een mooi idee dat wanneer we onze eigen stroom en warmte opwekken en hiermee winst maken, we met dit geld samen het dorp nog mooier kunnen maken.”

Lees meer (scrol naar beneden voor de korte interviews met drie mensen; een realist, een pessimist en een optimist).