Zundertse prins carnaval wordt energiecoach

Foto: Prins Bartelomeeuwis der Banaonblussers, Barry Joosen, helemaal links. Fotograaf: Mark Maas.
De gemeente Zundert en Stichting WindCent werken samen aan energieprojecten voor en met het dorp. Het is de bedoeling dat op termijn alle bewoners van Zundert daaraan mee kunnen doen, én dat de projecten worden bekostigd met geld uit de windmolens. Eén van de doelen uit de opgestelde plannen is communicatie en bewustwording over duurzaamheid. Onlangs zijn vijf energiecoaches gestart, nog voordat de windmolens daadwerkelijk draaien. Barry Joosen is één van hen. Hij is bekend in Zundert als voormalig woordvoerder van het Zundertse corso en prins carnaval Bartelomeeuwis. Grote podia, zoals hij zelf aangeeft. Voortaan verkiest hij echter de keukentafel bij mensen thuis. Dit keer schoven we bij hem aan om te vragen wat zijn nieuwe rol als energiecoach inhoudt.
Barry: “Als energiecoach ga ik langs bij mensen thuis om ze tips te geven over duurzame maatregelen die ze kunnen treffen. Het één-op-één contact met mensen uit mijn eigen omgeving, ze uit de onzekerheid helpen, passend maatwerk geven waardoor je ziet dat mensen aan de slag willen. Daar krijg ik zelf ook energie van.”
Hoe gaat het in zijn werk als je een afspraak maakt met een energiecoach?
“We beginnen altijd met een vragenlijst vooraf. Dan hebben we al een goed beeld van het type huis en het verbruik van de bewoners. Als we dan langsgaan bespreken we wat de wensen en ambities zijn. Ook kijken we altijd naar de mogelijke regelingen en subsidies waar mensen gebruik van kunnen maken. Op basis van dat alles helpen we mensen zo concreet mogelijk op weg. Mensen krijgen van ons drie tips waar ze direct mee aan de slag kunnen. En niet onbelangrijk: we werken vrijwillig en onze hulp is altijd onafhankelijk én gratis.”
Je bent nog niet zo lang energiecoach, maar heb je al bijzondere dingen meegemaakt?
“Mijn allereerste gesprek was meteen bij mijn beste vriend. Hij heeft een oude boerderij gekocht hier in de buurt. Wat ik dan zo leuk vind, is dat ik hem kan helpen met slimme tips die helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn. Simpele dingen als je ketel op een andere temperatuur instellen bijvoorbeeld, kan al zorgen voor een grote besparing. Als veel mensen kleine dingen doen, hebben we samen een grote impact.”
Hoe heb jij de kennis die je nodig hebt als energiecoach opgedaan?
“We hebben alle vijf een uitgebreide cursus gevolgd van het Energieloket. En daarnaast hebben mijn collega’s en ik allemaal onze eigen woningen aangepakt. We wisselen veel uit over wat we zelf hebben gedaan en wat we daarvan hebben geleerd. Naast mijn rol als energiecoach – die ik vrijwillig invul – ben ik actief in LED-verlichting. LED-lampen zorgen voor een kleine besparing. In het grotere plaatje van de energietransitie is dat misschien niet zo belangrijk. Maar dat is in de rol als vrijwillig energiecoach ook wel fijn. Verkopen is nu juist niet mijn doel.”
Wat is jullie ambitie, waar werk je naartoe?
“We werken nu met vijf energiecoaches, maar we willen eigenlijk een club van tien samenstellen. Zodat in elk kerkdorp van de gemeente Zundert twee coaches actief kunnen zijn. Want, we zijn nog maar net begonnen maar we hebben al ruim 50 aanvragen ontvangen. Met een club van 10 mensen kunnen we de aanvragen goed aan.”
“Wat ik uiteindelijk wil bereiken is een soort zelfstandigheid als gemeente. Door dit soort initiatieven kunnen we ervoor zorgen dat iedereen mee kan en gaat doen. We willen blijven denken in kansen en voorop blijven lopen. Zodat we niet vastlopen in landelijke strubbelingen later.”
Woon je in Zundert en wil je ook energiecoach worden? Klik hier voor meer informatie.
Woon je in Zundert en wil je een afspraak maken met een energiecoach? Klik hier om een afspraak te maken.